BUNGA BOLEH MERAWAT PELBAGAI PENYAKIT
Juga menyelesaikan masalah kerohanian

Temubual Dr Norhisham dengan Tabloid Media Terkini keluaran 1 Disember 2001.

Bunga merupakan penghias bagi sesuatu tumbuhan dan disebabkan itu jugalah ramai yang mengambil bunga untuk melakukan pelbagai perkara seperti mandi bunga dan sebagainya. Namun begitu tidak ramai yang mengetahui dengan lebih mendalam tentang khasiat sebenar sesuatu bunga. Menurut Dr Norhisham Wahab, bunga mempunyai getaran yang tersendiri bergantung kepada warna, jenis, kelopak dan keadaan bunga sama ada bunga liar atau bunga yang ditanam. Bunga liar dan terserlah warnanya mempunyai getaran yang lebih kuat berbanding bunga lain. Pokok bunga yang menpunyai akar menjalar dan tiada persaingan biasanya akan menghasilkan lebih banyak getaran. Perkara ini telah dimanfaatkan oleh orang-orang terdahulu yang lebih arif tentang kerohanian.

Orang-orang dahulu biasanya akan mencari bunga-bunga sebegini untuk dijadikan ubat atau pelbagai perkara lain seperti mandi bunga dan sebagainya. Hal ini kemudiannya menjadi ikutan sehinggalah kepada masyarakat kini. Namun begitu masyarakat kini tidak begitu menekankan aspek tersebut dan mengambil bunga dengan sesuka hati untuk melakukan perubatan. Perkara ini adalah salah kerana getaran yang dihasilkan oleh sesuatu bunga boleh menjadi neutral (tiada getaran) sekiranya digabungkan bersama bunga yang mengeluarkan getaran bertentangan.

Daripada kajian saintifik, bunga didapati bergetar di tahap maksimun pada masa-masa tertentu terutamanya pada waktu tengah malam. Oleh kerana itu, orang-orang dahulu akan melakukan mandi bunga pada waktu ini bagi mendapatkan kesan yang lebih baik.

Apabila bulan cukup terang cahaya yang berfrekuensi laju akan memberi isyarat kepada air dan seterusnya air akan beperanan untuk menyimpan maklumat tersebut. Sekiranya bunga dipetik pada waktu ini dan diletakkan ke dalam air, tenaga yang dihasilkan merupakan tenaga terbaik.

Perbuatan mandi bunga pada waktu malam boleh memelihara kerohanian (spiritual) seseorang. Manakala pada waktu siang pula dikatakan lebih kepada tenaga badan. Gangguan emosi, spiritual dan banyak lagi menjadi halangan bagi seseorang untuk mencari jodoh, tidak dihormati, seiring ditimpa malang, tidak berjaya dan lain-lain. Itu merupakan perkara semulajadi yang tidak boleh dihalang.

Namun begitu dengan bantuan getaran bunga, kerohanian seseorang boleh dipulih dan diperkuatkan. Seterusnya perkara ini akan mengubah kehidupan seseorang itu menjadi lebih baik.

Di negara ini bunga digunakan untuk rawatan dengan menggunakan kaedah mandi bunga. Manakala di negara-negara Eropah, bunga akan dimakan atau dihidu atau lebih dikenali dengan kaedah Aromatherapy.

Kaedah Aromatherapy telah diterima oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO). Ini kerana kaedah ini dipercayai boleh memberikan keadaan yang baik untuk kesihatan seseorang.

Bagi memudahkan proses mandi bunga, Dr Norhisham telah mencipta sejenis formula yang dinamakan sebagai Seri Wajah. Formula ini dicipta dengan menggabungkan tujuh pati bunga yang terdiri daripada bunga-bunga terpilih seperti ros putih, lavendar dan lain-lain.

Berbeza dengana Aromatherapy yang berkonsepkan bau-bauan, Seri Wajah yang berkonsepkan Hydrotherapy memberikan kesan lebih baik dengan merangsang semua deria. Menerangkan tentang kaedah penggunaan Seri Wajah, beliau mengatakan bahawa beberapa titik Seri Wajah perlu dimasukkan ke dalam bekas berisi air sepereti baldi atau besen. Untuk kesan yang lebih baik beliau mengesyorkan agar ais turut dimasukkan ke dalam air.

Peranan ais adalah penting kerana ais mempunyai getaran tenaga yang begitu aktif dan berupaya memberikan tekanan ke dalam tubuh untuk meneutralkan kawasan tekanan rendah di dalam tubuh yang dipenuhi angin karbon dioksida. Sekiranya tiada ais, Seri Wajah masih dapat memberikan kesan, namun ianya mengambil masa yang lebih lama kerana gelombang elektromagnetik yang dihantar agak lembab sampai.

Dengan adanya formula ini seseorang tidak perlu mandi waktu malam kerana Seri Wajah telah dirakamkan dengan frekuensi bunyi yang laju dibantu ais sebagai pemangkin. Ini kerana formula Seri Wajah dapat memberikan kesan yang serupa.

Kepada pasangan yang masih tidak mendapat anak walaupun subur, Dr Norhisham mengesyorkan agar mereka menggunakan formula Seri Wajah. Beliau mendakwa bahawa perubahan akan dapat dilihat dalam masa singkat selepas menggunakan formula ini.

Selain itu Seri Wajah dikatakan dapat menghilangkan sifat negatif di dalam diri seseorang seperti berpura-pura, melulu, buruk sangka, pengecut dan lain-lain. Sifat tersebut dipercayai akan bertukar kepada positif dan seterusnya memberikan keharmonian dalam diri serta menjadikan kehidupan lebih baik dari sebelumnya.

Alif Harmoni Sdn Bhd